Hololasting

Na je dood terugkeren om je nabestaanden toe te spreken klinkt onwerkelijk, maar sinds kort is het levensecht. Afscheid nemen bestaat in de toekomst wellicht niet meer. Je geliefde een boodschap nalaten voor op je uitvaart of op een ander moment kan door middel van een hologram.

Het doet je misschien denken aan de film P.S. I Love You (2007), waarin de geliefde Holly (Hilary Swank) en Gerry (Gerard Butler) van elkaar gescheiden worden door het leven en de dood. Het leven van Holly stort in, maar Gerry heeft in de periode voor zijn overlijden een heel traject bedacht voor Holly’s leven na zijn overlijden. Op haar dertigste verjaardag ontvangt zij een verrassing in de vorm van een verjaardagskaart die afkomstig blijkt van Gerry. Naast felicitaties, staat op de kaart de belofte dat er nog meer berichten van hem zullen volgen met aanwijzingen. Alhoewel het zijn nagedachtenis springlevend houdt, ondersteund hij haar om het leven weer op te pakken. Los van het romantische aspect, roept het allerlei ideeën op hoe dit zal zijn in de vorm van hologrammen. Krijg jij ook kippenvel bij het idee of vind je het nog een beetje eng klinken?

Afbeeldingsresultaat voor hololasting
Afbeelding: De Gelderlander

VOORTBESTAAN ALS HOLOGRAM

Jezelf voor de eeuwigheid als hologram vast laten leggen is wat Marnix Lock en André Smith met het bedrijf Hololasting ook voor de ‘’gewone’’ sterveling mogelijk maakt. Zij ontwikkelde een levensgrote holografische weergave met geur beleving. Volgens hen blijkt dat de meeste mensen de hologram een unieke manier vinden om een boodschap achter te laten aan hun nabestaanden. De interesse varieert van mensen die bijvoorbeeld terminaal ziek zijn tot ouders met jonge kinderen, die iets willen vastleggen uit voorzorg.

Afbeeldingsresultaat voor hololasting
Afbeelding: NOS

EEN BOODSCHAP AAN NABESTAANDEN

Het idee van levensechte hologrammen ontstond na een tragische aanleiding. Eigenaar Marnix en zijn partner waren in verwachting van een derde kindje, die helaas met 26 weken levenloos geboren werd. De heftige ervaring zorgde ervoor dat ze zelf gingen nadenken over wat zij achter willen laten voor hun kinderen, mochten ze er straks niet meer zijn. De ondernemers gingen op onderzoek uit en kwamen erachter dat ongeveer 160.000 mensen per jaar overlijden in Nederland, waarvan dat zes- tot zevenduizend kinderen per jaar betreft die op jonge leeftijd hun ouders verliezen. Eenmaal in de puberteit ontstaan er bij tieners vragen. Natuurlijk kom je met foto’s en films een heel eind, maar iemand op ware grootte zien en horen is een totaal andere beleving. Uit hun enquête onder zevenhonderd respondenten bleek dat hun project in een behoefte voorzag.

Afbeeldingsresultaat voor hologram concert michael jackson
Afbeelding: New York Times

DE TOEKOMST VAN HOLOGRAFIE

Hologrammen werden eerder al ingezet in het medische veld voor het diagnosticeren en behandelen van patiënten, maar ook voor concerten zoals die van Michael Jackson, Tupac en Whitney Housten. Inmiddels is de kwaliteit van de hologrammen verbeterd en worden ze met de nieuwste techniek geprojecteerd in een levensgrote box. Voor omstanders lijkt alsof die persoon er echt staat. Voor een duur van vijftig jaar worden de hologrammen van Hololasting ook opgeslagen door het bedrijf en kan je jaren later als hologram nog tevoorschijn worden getoverd.

Sturen we straks een hologram als verjaardagswens? Ruilen we het videobellen in voor holografie? Hoeven we straks nooit meer afscheid te nemen? Of eenzaam te zijn?