Durable Afterlife

De dood is een heftig, zwaar en een ongemakkelijk onderwerp. Je staat er misschien niet graag bij stil en hebt het er niet snel over. Desondanks vinden er rondom dit thema een hoop ontwikkelingen plaats. Zo lijkt de dood steeds minder definitief en kun je voortbestaan als hologram of in de natuur. Naast begraven en cremeren volgen er ook een nieuwe vormen van lijkbezorging en zijn er een hoop bijzondere kisten op de markt waar je lichaam in kan rusten.

Afbeeldingsresultaat voor sustainable death
Afbeelding: Trendhunter

GROEN VOORTBESTAAN

Zelfs doodgaan kan op een milieubewuste manier. Minister Ollongren van Binnenlandse zaken onderzoekt of het juridisch mogelijk is om ‘resomeren’ naar Nederland te halen. Bij resomeren wordt een lichaam na de dood opgelost in een warme vloeistof. Het is een techniek die op een aantal plekken in de Verenigde Staten, Canada en Australië al wordt toegepast en komt wellicht ook naar Nederland. Bij resomeren wordt er minder energie verbruikt en worden er veel minder broeikasgassen uitgestoten. De nieuwe wetgeving hierover wordt volgend jaar verwacht.

Resomeren is niet de enige duurzame optie die er is. Humusatie of wel humaan composteren is ook een begrip wat steeds meer bekendheid krijgt. De regering in Nederland vindt dat hier momenteel nog te weinig informatie over beschikbaar is om deze manier van lijkverwerking wettig te maken. Bij humusatie wordt een lichaam omgezet tot compost. Het lichaam wordt bestrooid met bladeren, stro, klei en houtsnippers waarbij micro-organismen het lichaam in een aantal maanden af zal breken. Wat er overblijft is dus een voedingsrijke compost. Ook deze manier van lijkverwerking is op een aantal plekken in de Verenigde Staten al legaal. 

Afbeeldingsresultaat voor bios incube
Afbeelding: Urnabios

TERUGGEVEN AAN DE NATUUR

De keuze in urnen en kisten wordt ook steeds groter. Ook hier lijkt duurzaamheid een belangrijk begrip. Zo heb je de Bios Incube waarbij gecremeerd as wordt bewaard in een biologisch afbreekbare urn. In de urn wordt ook een zaadje geplant dat uiteindelijk tot een boom zal uitgroeien. De groei van de boom kun je bijhouden via een app. Ook wanneer je niet kiest voor een crematie kun je ervoor kiezen om je lichaam te vereeuwigen met een boom. Bij de Capsula Mundi wordt het lichaam in een foetushouding in een container gelegd van biologisch afbreekbaar materiaal. Vervolgens wordt het lichaam begraven en wordt erboven een boom geplant die de overledenen zelf heeft kunnen kiezen, of door de familie wordt gekozen. 

Afbeeldingsresultaat voor sustainable death
Afbeelding: GeekWire

DIGITAAL AFSCHEID

Eerder schreven wij ook al over de levende “Living Cocoon”, waarbij een lichaam begraven wordt in een kist gemaakt van plantenwortels en paddenstoelen. Naast duurzaamheid lijkt ook technologie van invloed te zijn op dit thema. Zo schreven wij eerder al over hologrammen waarmee je je geliefde nog kan zien en horen na de dood. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook uitvaart livestreams. De maatregelen rondom de corona crisis zorgen ervoor dat er niet te veel mensen bij een uitvaart aanwezig kunnen zijn. Hierbij biedt de livestream een uitkomst. Ook lijken rouwkaarten steeds vaker digitaal verstuurd te worden. Het bedrijf Spulex Uitvaartmedia heeft vorig jaar de gesproken rouwkaart gelanceerd. Hierbij kan gekozen worden voor een persoonlijke boodschap, of kan men inspiratie opdoen uit de 1400 voorbeeld teksten en gedichten. Er is achtergrondmuziek beschikbaar en er zijn 5 stemmen waar uit gekozen kan worden. 

Afbeeldingsresultaat voor TREE POD DEATH
Afbeelding: Shared

UITVAART VAN DE TOEKOMST

Er zijn een hoop ontwikkelingen binnen de uitvaartbranche waarbij vooral duurzaamheid voorop lijkt te staan. Momenteel kiest volgens het CBS 62% van de mensen in Nederland nog voor een crematie. Er komt een hoop kijken bij het regelen van een uitvaart en dit is over het algemeen niet iets waar men graag over nadenkt. Alle nieuwe opties zorgen voor nog meer om over na te denken. Zouden mensen al klaar zijn om terug te geven in een vorm van voedingsrijke compost?