Gamepaigning

Politiek kennen we van debatten in serieuze ruimtes, met serieuze mensen in serieuze pakken. Dit is niet het meest luchtige onderwerp om je na een lange werkdag nog even in onder te dompelen. Persoonlijk zet ik liever mijn Nintendo Switch aan om even weg te vluchten in de wereld van Animal Crossing. In deze game verhuis je naar een onbewoond eiland waar je kunt luieren, vissen en insecten vangen. Het is een wereld vol schattige dieren, bloemen, appelbomen en Joe Biden.

Ja, dit las je goed. Joe Biden is van start gegaan met zijn campagne voor Amerikaanse verkiezingen om president te worden en richt zich hiermee op een jonge doelgroep. In Animal Crossing: New Horizons kun je nu jouw digitale huisje inrichten met Joe-Biden campagne posters. Steeds vaker zien we creatieve manieren van campagne voeren die aansluit bij de belevingswereld van (jonge) mensen en technologische ontwikkelingen daarvoor inzet.

Afbeelding: The Verge

IN-GAME CAMPAGNES

Joe Biden is niet de eerste politici die politiek voert via gaming. De Amerikaanse politica Alexandria Ocasio-Cortez ging hem al voor. Voor degene die haar niet kennen: Zij is het jongste congreslid ooit en vertegenwoordigt de Bronx namens de Democraten in het Amerikaanse huis van Afgevaardigden. Vorig jaar logde ze onaangekondigd in bij een gaming stream van een Donkey Kong 64 marathon. Ook Animal Crossing is haar niet onbekend. In mei dit jaar bezocht zij de eilanden van verschillende spelers om hier berichten op prikborden achter te laten. Ook communiceerde ze met andere gamers door fruit en andere items uit te wisselen. 

Naast politieke campagnes wordt de game ook gebruikt voor protesten. Zo heeft activist Joshua Wong de game gebruikt om een eiland te maken waarbij hij support voor de protesten in Hong Kong liet zien. Ook de Black Lives Matter Movement heeft zich geuit via de game. Zo is er een Memorial gemaakt van George Floyd en Breonna Taylor. Ook worden er digitale t-shirts en petten waar Black Lives Matter op staat gedragen door de figuren in Animal Crossing. 

Afbeelding: Campaign

CROSSMEDIALE ZICHTBAARHEID

Naast Animal Crossing heeft de populaire game Fortnite ook potentie om een platform te worden voor politieke campagnes. De game heeft de Party Royale Mode waarbij gamers kunnen socializen. Rapper Travis Scott gebruikte dit platform om zijn concert uit te zenden, waar meer dan 12 miljoen mensen naar hebben gekeken. Een inspiratiebron voor politieke campagnevoerders. De ouderwetse manier van campagne voeren zou duur, vermoeiend en inefficiënt zijn. Daarvoor biedt de digitale wereld van gaming een uitkomst, wat tevens populair is onder jongeren en veel bereik genereert. Zeker in de tijd van corona is dit een mooie bijkomstigheid. 

In Nederland hebben we deze manier van campagne voeren nog niet eerder gezien. Wel kwam in 2017 de app Kamergochi uit. De app van  het VPRO-programma Zondag met Lubach werd door ruim een half miljoen Nederlanders gedownload. Het doel van de app was om een van de Nederlandse lijsttrekkers in leven te houden. Of we binnenkort het lachende hoofd van Mark Rutte boven ons Animal Crossing bed kunnen hangen is nog wel de vraag.

Afbeelding: VPRO

Het uiten van politieke statements of het voeren van campagne via games is iets dat dit jaar sterk op komt. Het is een makkelijke manier om een grote groep (jonge) mensen te bereiken. De beperktheid die corona met zich meebrengt in het organiseren van protesten en campagnes vraagt om creatieve oplossingen en de gamewereld is er daar een van. Naast dat je hierdoor op een eenvoudige manier een groot bereik hebt krijg je ook meer interactie met de jeugd. Jongeren worden in hun eigen (online) wereld blootgesteld aan politiek wellicht zorgt dit ervoor dat ze meer politiek bewust worden of zich verdiepen in onderwerpen die zij normaal als te saai of te moeilijk ervaren.