Loop Living Cocoon

Leven is een geschenk van de natuur en de geboorte is een waar vreugdemoment. Maar wat als het hoofdstuk van ‘leven’ tot een einde komt; als we komen te overlijden? Hoe willen we de wereld der levenden achter ons laten?

Groene begrafenissen zijn in opmars. Naast duurzamer leven wil men ook na hun dood goed voor de aarde zorgen. Het menselijk lichaam bevat veel giftige stoffen zoals olie, metalen en microplastics die slecht zijn voor het milieu. De studenten van TU Delft bedachten daar iets op. Vanuit hun start-up Loop ontwikkelde zij de Living Cocoon, een doodskist van levend organisme.

EEN LEVENDE DOODSKIST

De Living Cocoon is een doodskist van het levende organisme mycelium. Het zijn de schimmels die in de wortels van bomen, planten en paddenstoelen zitten. Deze schoonmakers van de aarde zetten de afvalstoffen van het menselijk lichaam versnelt om in voedingsstoffen, verrijken daarmee de voedingsbodem en vormen een bron voor een grotere biodiversiteit. Eerder is dit netwerk aan schimmeldraden gebruikt om in Tsjernobyl en in Rotterdam actief dode materialen op te ruimen en de grond gezonder te maken.

In zeven dagen groeien deze schimmels uit tot een kist, wordt het gedroogd, waardoor het groeiproces stopt en het stevigheid geeft. Na een begrafenis wordt het verharde organisme in aanraking gebracht met grondwater, waardoor het mycelium weer aan het werk gaat.

GROENE BEGRAFENISSEN

Uitvaarten worden steeds milieuvriendelijker. Als mens ben je levend een stuk vervuilender dan dood, maar toch is sterven ook niet goed voor het milieu. Wanneer je wordt begraven komen er schadelijke stoffen -het lood in onze botten, cadmium in onze nieren en kwik in ons vet- in het milieu terecht. Daarnaast dragen de kist, de grafsteen en het vervoer ook bij aan bodemvervuiling en kost bovendien (kostbare) ruimte. Bij een huidige begrafenis duurt het tien jaar of langer voordat een lichaam helemaal is afgebroken. De levende doodskist zorgt ervoor dat een lichaam op natuurlijke manier na drie jaar is gecomposteerd en de mens een is met de natuur.

DICHTERBIJ KLIMAATNEUTRAAL STERVEN

Volledig klimaatneutraal sterven is nu nog een toekomstdroom, maar de Living Cocoon maakt het al groener. Een exemplaar van een mogelijk toekomstig ontwerp van de Living Cocoon is van 21 september 2020 tot en met 24 januari 2021 te zien bij de expositie (Re)Design Death in het Cube Design Museum te Kerkrade. Bezoekers hebben de mogelijkheid om bij te dragen aan de groei van het bos door de levende doodskist te voeren.