Tech Revolutie in Musea

Musea. Ze volgen al honderden jaren hetzelfde principe. Je koopt een ticket om rond te dwalen in een gebouw waar je op kunt gaan in het kijken naar kunst. Misschien mede hierdoor, zijn musea hun populariteit bij jongeren verloren en is het tijd voor vernieuwing in de kunst en cultuur sector.

Youseum, Amsterdam.

Steeds populairder worden de zogenaamde Instamusea. Dit zijn musea die niet ingericht zijn om naar kunst of installaties te kijken, maar om er onderdeel van te worden en je ervaring te delen via social media. Voorbeelden zijn Youseum en WONDR Experience in Amsterdam, MOTION in Eindhoven en het internationale Teamlab: Transcending Boundaries. Al deze exposities en musea zijn bedoeld om de bezoeker in een andere surrealistische wereld te brengen en aan de hand van visuele projecties en installaties te inspireren. Daarnaast zijn de ruimte zo ingericht dat het uitnodigt tot het maken van foto’s en videos, die vervolgens het ideale promotie materiaal vormen voor onze online identiteit op social media.

Teamlab: Transcending Boundaries.

Toch lijken deze nieuwe musea ver van de traditionele musea te staan en zullen ze niet het museumbezoek in het algemeen kunnen promoten. Om deze afstand tussen nieuw en traditioneel te overbruggen ontstaan er ook exposities die de twee samenbrengt. Something Nouveau in het Museum of Digital Art in Bangkok is een meeslepende multimedia installatie waar moderne kunst uit de 20e eeuw wordt gepresenteerd op een hedendaagse manier. Aan de hand van bewegende videobeelden, muziek en quotes worden meesterwerken van diverse Kunstenaars geëxposeerd. Door de indrukwekkende nieuwe manier van exposeren, komen de kunstwerken als het ware tot leven door een hele ruimte.

Something Nouveau, Bangkok.

De vraag is of deze nieuwe manier van exposeren ook over wordt genomen door gevestigde musea, om zo een jongere doelgroep aan te spreken met hun bestaande collecties en hoe instamusea hier een rol in kunnen spelen. Een intitiatief als Something Nouveau laat in ieder geval zien dat er vele mogelijkheden zijn tot vernieuwing in de kunstwereld en het aantrekkelijker maken van musea bezoeken.

Op dit moment beleven musea natuurlijk niet hun beste tijden, maar laten we hopen dat deze deze vernieuwing doorzet en we snel op veel meer plekken op deze manier van kunst kunnen genieten.