Vernieuwende Kieswijzers

Woensdag 17 maart vinden de tweede Kamerverkiezingen plaats en mogen we massaal stemmen. Met een recordaantal ‘nieuwe’ politieke partijen, waaruit we dit jaar kunnen kiezen, kunnen de kieswijzers niet achter blijven. Alsof we nog niet genoeg ”keuzestress” hadden. Weet jij ook niet waar te beginnen? En ben jij ook nog een zwevende kiezer? Future Nomads zette de 8 meest vernieuwende kieswijzers voor jou op een rij, zodat jij in staat bent om de juiste keuze te maken over 13 dagen.

Afbeelding: Zondag met Lubach

1. Keezers Quest – Arjen Lubach is voor de zoveelste keer viraal te gaan. Met Keezers Quest wist Zondag met Lubach het internet te breken. Keezers Quest is een spel waarbij je samen met een hondje op avontuur gaat door een betoverend bos. Onderweg kom je allerlei figuren tegen die dilemma’s voorleggen. Van een paardenhandelaar die zijn paarden te weinig eten geeft tot aan twee kabouters die met elkaar willen trouwen. Aan het eind van de tocht door het bos kom je uit bij de gilde (politieke partij) waar jij het beste past. Deze kieswijzer is gemaakt met een knipoog en een hoop humor. Reacties op twitter geven aan dat mensen de stemwijzer niet alleen vermakelijk vinden, maar ook versteld staan van hoe accuraat de uitslag is.

Afbeelding: Stichting Toekomstbeeld der Techniek

2. Technologie kieswijzerDe technologie kieswijzer richt zich op onderwerpen als online privacy, fake news en datalekken. Dat technologie een steeds groter onderdeel wordt van ons leven is geen verrassing meer. Toch blijkt dat er weinig digitale kennis is in onze huidige tweede kamer. Bij de technologie kieswijzer krijg je een vraag voorgelegd met telkens 5 verschillende antwoorden. Op die manier krijg je een meer genuanceerd beeld over jouw politieke voorkeur op het gebied van technologie. Voor mensen met minder technologische kennis geeft de kieshulp bij iedere vraag extra informatie en is er een voorleesfunctie toegevoegd. De kieswijzer is ontwikkeld door Rudy van Belkom van Stichting Toekomstbeeld der Techniek.

Afbeelding: Politieke Sekswijzer

3. Politieke SekswijzerDe Politieke Sekswijzer is ontwikkeld door Rutgers, het Aidsfonds en Soa Aids Nederland. De sekswijzer behandelt vraagstukken op het gebied van seks en seksuele gezondheid. De ontwikkelaars van de kieswijzer vinden dit belangrijke en politieke onderwerpen. Onderwerpen die aanbod komen verschillen van de vergoeding van anticonceptiemiddelen tot aan de arbeidsvoorwaarden van sekswerkers. Voor het ontwikkelen van de kieswijzer werden politiek partijen benaderd en verkiezingsprogramma’s geraadpleegd. Alleen de PVV, Forum voor Democratie en Denk zijn niet ingegaan op het initiatief.

Afbeelding: StemGendergelijkheid

4. Gendergelijkheid StemadviesStemGendergelijkheid is ontstaan uit een samenwerking tussen WOMEN Inc. en Artria Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis. Dit stemadvies zoomt in op politieke partijen en hun keuzes rondom gendergelijkheid. Op de website wordt schematisch aan de hand van kleuren weergeven of de desbetreffende partij dit punt mee heeft genomen in hun verkiezingsprogramma. Wanneer je op een van de gekleurde bolletjes drukt kun je het bijbehorende programmapunt en standpunt van de partij lezen.

Afbeelding: BNNVARA

5. De Zweefmeter – BNNVARA-programma De Vooravond lanceert in samenwerking met Kieskompas verkiezingsapp ‘De Zweefmeter’. De zweefmeter legt tot en met vrijdag 12 maart iedere werkdag 3 stellingen voor over een specifiek thema. De stellingen worden onder andere voorgelezen door Floortje Dessing, Natasja Gibbs en Sinan Can. De app vouwt door middel van alle input die gegeven wordt een papieren vliegtuigje. Naarmate er meer stellingen aan bod komen, krijgt het vliegtuig meer richting en zorgt de app dat de zwevende kiezer steeds minder zweeft. Uiteindelijk landt het vliegtuig op een ‘politiek’ vliegveld van een partij waar de twijfelaar het meest mee overeenkomt.

Afbeelding: Humanistisch Verbond

6. De Ongemakkelijke Kieswijzer – Het Humanistisch Verbond heeft De Ongemakkelijk Kieswijzer gelanceerd. Bij deze kieswijzer worden ingewikkelde dilemma’s voorgelegd en ben je verplicht om te kiezen. Directeur van het humanistisch verbond, Christa Compas, geeft aan dat mensen zich misschien niet altijd even bewust zijn van de invloed van de politiek op jouw persoonlijke vrijheid en die van anderen. De ongemakkelijke kieswijzer geeft stellingen als: “ De uitzonderingspositie van gebedshuizen zoals kerken en moskeeën moet in stand blijven tijdens de coronacrisis?” of “Moet de verplichte bedenktijd voor abortus 5 dagen blijven?”. De kieswijzer geeft aan welke partij het beste bij je past op het gebied van leven, liefde, denken en dood.

Afbeelding: ProDemos

7. Represent x Young VoiceYoungVoice is een kieswijzer die speciaal is gericht aan jongeren. De kieswijzer is ontwikkeld door ProDemos met als belangrijkste reden dat jongeren gemiddeld minder vaak stemmen dan andere doelgroepen. Jongeren kunnen hierbij zelf aangeven welke thema’s zij belangrijk vinden. Zij krijgen diverse stellingen voorgelegd en kunnen swipen naar eens of oneens. Bij iedere stelling is een kort filmpje gemaakt met extra uitleg. Om politiek voor de jeugd nog aantrekkelijker te maken heeft Young Voice naast de normale versie ook een straattaal versie van de stemwijzer uitgebracht. Ook wel de represent wijzer genoemd.

Afbeelding: Duurzame kieswijzer

8. De Duurzame KieswijzerDe Duurzame kieswijzer is een initiatief van de ASN Bank. Hierbij zijn de 9 grootste partijen van Nederland ondervraagd. Alle standpunten rondom duurzaamheid zijn onder de loep genomen en samengevat. De duurzame kieswijzer lijkt qua opzetting op de Stem Gendergelijkheid Kieswijzer, waarbij schematisch met gekleurde bollen wordt weergeven welke partijen het met bepaalde stellingen eens of oneens zijn.

Afbeelding: Rainbowvote

Natuurlijk zijn er nog een aantal nieuwe kieswijzers, zoals de LHBTI-kieswijzer Rainbowvote. Het aantal kieswijzers die er dit jaar bijgekomen zijn laat niet alleen zien dat er veel diverse onderwerpen voor verschillende mensen belangrijk zijn, maar benadrukt ook de urgentie om te stemmen en de juiste keuze te maken voor een positieve toekomst. Wellicht maakt een groot aanbod aan kieswijzers het eenvoudig om te kiezen voor een partij die staat voor hetgeen jij belangrijk vindt. Waar sta jij voor en welke kieswijzer past bij jou?